maandag, 18 augustus 2014 08:29

uit onderzoek van gezondheidsnet blijkt: de helft van de Nederlanders beweegt te weinig

Written by
Rate this item
(0 votes)
De vakantie in het noorden is voorbij. De rest van het land heeft nog een paar weken te gaan. Tijd om te werken, tijd om te blijven bewegen. Nederlanders bewegen te weinig blijkt uit onderzoek. Ruim de helft haalt de beweegnorm niet. Daarbij staat slechts 35 procent dagelijks soepel op uit bed en heeft bijna twee derde gewrichtsklachten.

Dit komt naar voren  uit een enquête die gehouden is onder 2277 bezoekers van GezondheidsNet.nl. De gemiddelde leeftijd van de ondervraagden was 58 jaar en 80 procent was vrouw.

Voldoende bewegen

Ruim de helft van de Nederlanders haalt de Nederlandse Norm Gezond Bewegen niet. Slechts 47 procent beweegt minimaal vijf dagen per week 30 minuten matig intensief (minstens stevig doorwandelen of fietsen). De Fitnorm - minimaal drie keer per week 20 minuten intensief bewegen - blijkt slechts haalbaar voor vier van de tien ondervraagden. Naast bewegen in prive tijd, wordt er ook steeds minder intensief bewegen op het werk. De verarming van het bewegen gaat dus dubbel op!

Sporten

Voldoende bewegen kan ook door te sporten. Slechts een derde van de respondenten sport zeker drie keer in de week. Nog een derde probeert minimaal een keer per week te sporten, maar de rest sport niet. Sommigen vinden dat ze door de dag heen al voldoende bewegen, anderen kunnen niet meer sporten of houden er niet van. Toch vindt de helft van de ondervraagden sporten meestal wel leuk en kan bijna een kwart echt niet zonder. Wandelen is de populairste vorm van sport, gevolgd door fietsen, fitness en zwemmen.

Stijf

Een van de eerste symptomen van te weinig bewegen is een stijf gevoel bij het starten van bewegen. Dus bij opstaan uit bed of opstaan uit de stoel. Opvallend is dat slechts 35 procent van de ondervraagden met gemak opstaat. Een derde is altijd zo stijf als een plank en de rest komt alleen niet gemakkelijk uit bed als ze te veel of te weinig bewogen hebben. Meestal verdwijnen de stijfheidsklachten weer zodra iemand even in beweging is.

Pijnlijke spieren

Vervolgens is pijnlijke spieren het volgende symptoom bij te weinig bewegen. Een op de vijf krijgt al spierpijn na de minste vorm van beweging. De helft van de ondervraagden heeft alleen spierpijn na zware inspanning, een kwart ervaart eigenlijk nooit pijnlijke spieren.  Bij 45 procent van de deelnemers komt het soms voor dat ze niet meer kunnen lopen van de spierpijn.Bij spierpijn doen de meeste ondervraagden even rustig aan, direct gevolgd door rekken en strekken en een warme douche nemen. Om spierpijn te voorkomen doen de meeste mensen niets, maar er wordt tijdens de training wel rekening gehouden met de spieren. Bijvoorbeeld door middel van een goede warming up of cooling down, rekken en strekken en de intensiteit van de training. Een op de vijf ondervraagden let op de voeding en zorgt dat hij voldoende eiwitten binnenkrijgt.

Pijnlijke gewrichten

Daarna zijn pijnlijke gewrichten het duidelijke symptoom voor onder andere te weinig bewegen. Twee derde van de respondenten heeft wel eens gewrichtspijn. Ook bij gewrichtspijn doen de meeste deelnemers even rustig aan. Een pijnstiller is daarna de meest gekozen oplossing gevolgd door een warme douche nemen en rekken en strekken. Klachten aan spieren en gewrichten zijn behoorlijk beperkend: vooral tijdens dagelijkse dingen. De rug is het lichaamsdeel waarvan de meeste ondervraagden last hebben. Daarna komen de knie, nek, schouder en heup.

Niet iedereen vindt het makkelijk om zijn routine te veranderen en meer dagelijks te bewegen. Arboogerd kan u hierbij helpen check het programma fit en gezond gewicht.

Bron: gezondheidsnet

Read 19550 times
Arboogerd

Arboogerd gelooft dat mensen werken nodig heeft om te kunnen bijdragen aan de maatschappij en om eigen conditie te behouden. Wij denken dat mensen beter in hun vel zitten als ze blijven werken. Soms met een (tijdelijke) aanpassing aan werkplek, werkgedrag en functie.

www.arboogerd.nl
More in this category: « Run in Winschoten
Login to post comments