vrijdag, 08 november 2013 12:50

Richtlijnen: tablet en werkhouding

Written by
Rate this item
(0 votes)

In vergelijking met desktopcomputers is over de ergonomie bij tablets nog niet veel bekend. De eerste onderzoeksresultaten beginnen te verschijnen, zo is onlangs een studie gemaakt van de lichamelijke belasting in vier verschillende werkhoudingen onder vijftien ervaren vrouwelijke gebruikers van tablets. Lees verder voor meer informatie en tips.

Aangetoond is dat het hoofd en de nek meer gebogen zijn bij het gebruik van tablets dan bij desktop- of notebookcomputers. Langdurig naar voren gebogen hoofd en nek kunnen tot nekklachten leiden. Een tafelopstelling (waarbij de tablet onder een hoek op tafel staat) leidt tot de meest neutrale houding van het hoofd.

Aanbevelingen zijn er ook: de tabletgebruiker dient elke 15 minuten van houding te veranderen. De tablet wordt bijvoorkeur ondersteund zodat vasthouden niet nodig is, waarbij de ondersteuning de juiste kijkhoek mogelijk maakt, zodat nekbelasting tot een minimum is beperkt.

Verder onderzoek volgt nog, onder anderen naar de belasting van hand en pols, en de gevolgen van touchcreenbediening.

De nieuwe apparatuur en veranderingen in het gebruik ervan nopen tot actualisatie van ergonomische normen en richtlijnen bij het computergebruik.

http://www.hsph.harvard.edu/news/features/features/ipad-ergonomics-dennerlein.html

via Nederlandse Vereniging voor Ergonomie nieuws.

Read 39716 times Last modified on vrijdag, 08 november 2013 12:57
Arboogerd

Arboogerd gelooft dat mensen werken nodig heeft om te kunnen bijdragen aan de maatschappij en om eigen conditie te behouden. Wij denken dat mensen beter in hun vel zitten als ze blijven werken. Soms met een (tijdelijke) aanpassing aan werkplek, werkgedrag en functie.

www.arboogerd.nl
Login to post comments