zaterdag, 05 oktober 2013 09:40

Innovatieve tilhulpmiddelen voor bagageafhandeling Schiphol

Written by
Rate this item
(0 votes)

Schiphol tillen

Schiphol verwerkt 120 duizend koffers per dag, met pieken van 180 duizend in de vakantieperiodes. Zo’n koffer weegt al snel 15 kilo. De fysieke belasting van het afhandelen van bagage op een luchthaven is hoog en brengt aanzienlijke gezondheidsrico’s met zich mee voor de werknemers. Hoe de gezondheidsrisico’s tot een minimum beperkt kunnen worden, bewijst luchthaven Schiphol met een serie innovatieve tilhulpmiddelen.

Voldoen aan de normen: NIOSH-normen
Aanleiding voor de innovatie vormt een onderzoek van de toenmalige Arbeidsinspectie. Deze concludeerde in 2004 dat op Schiphol de gezondheidsnormen voor tillen en dragen in de bagageafhandeling werden overschreden. Deze worden berekend aan de hand van de NIOSH-normen uit Amerika.

Gezond gewicht: hoeveel gewicht is acceptabel
Bert Moss, ergonoom bij de Inspectie SZW legt uit hoe de NIOSH-normen worden getoest: “We evalueren werkplekken aan de hand van zeven parameters, bijvoorbeeld wat je lichaamshouding is en hoe ver van je lichaam je staat te tillen. Daaruit rolt een ‘gezond’ gewicht. Op de werkplekken op Schiphol was dat vijf kilo.

Nu is een koffer gemiddeld vijftien kilo, dus de norm werd op Schiphol met een factor 3 overschreden. Dat is niet erg als iedereen een uurtje per dag werkt, maar dat is natuurlijk niet het geval. Daarom was dit een situatie die wij volgens de regelgeving direct moesten aanpakken.”

De oplossing: mechanische hulpmiddelen
Schiphol heeft uiteindelijk negen jaar nodig gehad om voor alle draag- en tilproblemen een innovatieve oplossing te ontwikkelen. De Inspectie trad daarbij op als toezichthoudende instantie. Anno 2013 maken de bagagemedewerkers gebruik van diverse geavanceerde mechanische hulpmiddelen. Het is zelfs mogelijk om een transferkoffer geheel zonder menselijke aanraking van vliegtuig naar vliegtuig te sturen.

Innovatie en duurzame inzetbaarheid
Hoe toezicht kan leiden tot innovatie, en innovatie tot duurzame inzetbaarheid. Bekijk hier het filmpje ‘Samen op weg naar duurzame inzetbaarheid in de Transport & Logistiek’.

Lees hier het uitgebreide artikel ‘Schiphol Bagage als positief voorbeeld voor het effect van toezicht – Laura Schweig’.

Bron: ergonoom.nl

Nieuwsgierig of u in uw bedrijf een gezond gewicht hanteert? Of op zoek naar goede oplossingen binnen uw bedrijf? Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Read 27167 times Last modified on zaterdag, 05 oktober 2013 09:51
Arboogerd

Arboogerd gelooft dat mensen werken nodig heeft om te kunnen bijdragen aan de maatschappij en om eigen conditie te behouden. Wij denken dat mensen beter in hun vel zitten als ze blijven werken. Soms met een (tijdelijke) aanpassing aan werkplek, werkgedrag en functie.

www.arboogerd.nl
Login to post comments