In deze categorie vind u alle relevante informatie betreffende duurzame inzetbaarheid, preventie en verzuim per branche. Om de artikelen volledig te lezen kunt u zich gratis laten registeren om met uw eigen inlogcodes alle artikelen te kunnen lezen.
Eindelijk is de norm voor het schoolmeubilair vernieuwd. Met de nieuwe NEN-EN 1729-1:2015 (en) is uitgebreider ingegaan op het huidige gebruik en de huidige lesvormen. De oude norm richtte zich vooral op het standaard schoolmeubilair zoals dat bij klassikaal onderwijs werd/wordt gebruikt, in de nieuwe versie wordt nu ook aandacht besteedt voor veel andere modellen die regelmatig in schoolsituaties voorkomen.
Denk daarbij onder meer aan hoge tafels met bijbehorende stoelen, krukken en stoelen op kolomonderstel. Ook is de mogelijkheid van stofferingen meegenomen.
Bovendien is een speciaal meetapparaat ontwikkeld om de maatvoering van de diverse varianten meer eenduidig te kunnen meten en beoordelen.
Met deze uitgebreide norm kunnen we de leerling beter ondersteunen in het aanleren van een goede werk en zithouding. Want De vernieuwde NEN-EN 1729-1:2015 (en) is een stuk uitgebreider dan de oude versie. De uitbreiding zit met name in de reikwijdte van de norm; waar de oude norm zich vooral richtte zich op het standaard schoolmeubilair zoals dat bij klassikaal onderwijs werd/wordt gebruikt, is er in de nieuwe versie ook aandacht voor veel andere modellen die regelmatig in schoolsituaties voorkomen.
Denk daarbij onder meer aan hoge tafels met bijbehorende stoelen, krukken en stoelen op kolomonderstel. Ook is de mogelijkheid van stofferingen meegenomen. Bovendien is een speciaal meetapparaat ontwikkeld om de maatvoering van de diverse varianten meer eenduidig te kunnen meten en beoordelen. Want schoolmeubilair wat niet goed aangepast is, lokt een voorovergebogen of uitgezakte zithouding uit. Na vele jaren op school in een slechte houding zitten, is dit moeilijk af te leren.
Maar wat is nu goed ergonomisch meubilair. Vroeger werd er standaard per klas gevarieerd in hoogtes van het meubilair ongeacht de lengte van de leerling. Gelukkig zien we nu op school steeds meer meubilair wat aansluit bij de afmetingen van de leerlingen.
In de norm wordt uitgebreid in gegaan om het meubilair aan te passen op een meer dynamisch lesgeven met de juiste ondersteuning. Denk bijvoorbeeld aan het werken aan een het raadplegen van de computer aan een staand bureau, een leeshoek waarin meer in liggende houding kan worden gelezen en stoelen waarbij een optimale actieve zithouding wordt gestimuleerd en afgewisseld kan worden in een meer passieve achterwaartse houding.
Bent u als school geïnteresseerd om het schoolmeubilair aan te passen en meer aan te laten sluiten bij u leerlingen en u manier van lesgeven? Neem contact op met Monique Boogerd.
Dit houdt voor de gezondheidsrisico's in dat de medewerker met name bloot gesteld wordt aan de volgende risico's:
Voor meer informatie over gezondheid & arbeidsomstandigheden en oplossingen, kunt u zich gratis laten registreren. U krijgt de inlogcodes via email opgestuurd waarmee u na inloggen alle informatie over de branches kan lezen.