Arboogerd - aan het werkDe afgelopen jaren werkte Monique Boogerd als bedrijfsfysiotherapeut voor bedrijven als Shell, Akzo en KPN.  Leuke, interessante opdrachtgevers, maar wel jammer dat ze dat leuke werk deed op detacheerbasis. Hoog tijd om voor zichzelf te beginnen, besloot ze. Afgelopen jaar startte ze daarom haar eigen bedrijf: Arboogerd.

Een eigen praktijk als fysiotherapeut past niet bij Boogerd. 'Ik wil graag op de werkvloer blijven komen. Mooie oplossingen bieden en een spil zijn tussen het management, de visie van het bedrijf en de werknemers.' Vandaar dat ze zich vooral richt op bedrijven in industrie. Van Arbo advies en risico-inventarisatie tot verzuimpreventie, re-integratiebegeleiding en trainingen over lichamelijke belasting.

Bij Hut & Co. hebben alle medewerkers inmiddels voorlichting gekregen over beeldschermwerk en de afgelopen periode was ze regelmatig in het pand te vinden. Iedere werknemer in het pand aan de Verlengde Hereweg kreeg een werkplekinstructie, zodat klachten voorkomen kunnen worden. Ook maakt ze voor Hut & Co. een RI&E (Risico-inventarisatie en evaluatie). 'Zo kun je risico's terugdringen waardoor de productie in veel gevallen ook nog toeneemt', aldus Boogerd.

Dynamische presentatie
Opvallend aan de werkwijze van Boogerd is dat haar adviezen en presentaties altijd dynamisch zijn. 'Ik laat niet alleen de bekende plaatjes zien van een dame die perfect uitgemeten achter haar bureau zit, maar ik probeer het persoonlijk en begrijpbaar te maken. Als je het er op zo'n manier over hebt beseffen mensen ook wat het belang is. Zeker als ze vervolgens ook een helder rapport ontvangen met instructies, adviezen en de foto's die gemaakt zijn op de werkplek.

'Natuurlijk kun je bepaalde stoelen kopen die aan alle normen en wetten voldoen. Aardig, maar niet iedereen is standaard. Bij bepaalde klachten heb je weer andere spullen nodig.' Dat betekent overigens niet dat bedrijven na een bezoek van Boogerd direct diep in de buidel moeten tasten voor nieuw meubilair. 'Vaak kom je al een heel eind als je werknemers bewust maakt van de manier waarop ze zitten, lopen en hun werk doen.'

Kleine aanpassing voldoende
Een mooi voorbeeld is een adviesopdracht die ze deed bij de Leeuwarder Courant in opdracht van de bedrijfsarts. De drukkers hadden rugklachten die maar bleven terugkomen, maar niemand had enig idee waar het aan kon liggen. Boogerd sprak met de mannen, bestudeerde het werk dat ze deden en ontdekte al snel waar het aan lag. Niet het vaste werk was de boosdoener, maar het invalwerk dat de mannen af en toe deden. Nieuwe spullen aanschaffen was niet nodig. Een kleine aanpassing in de taakverdeling bleek voldoende.

Boogerd: 'Ik vind het  heel belangrijk dat het advies dat ik geef bij de cultuur van bedrijf past. Je kunt natuurlijk een wandrek aan de kantoormuur hangen, waaraan medewerkers af en toe een oefening kunnen doen. Er zijn plekken waar dat heel goed werkt, maar dat moet wel passen bij het bedrijf en de cultuur daar. Anders heeft zoiets helemaal geen zin.'

Arboogerd - gratis werkplekadviesGratis werkplekadvies
Op een laagdrempelige manier kennis maken met de adviezen van Boogerd is mogelijk via haar website. Door online een aantal vragen te beantwoorden en één of meer foto's van de werkplek te versturen krijgt elke geïnteresseerde bezoeker een gratis werkplekadvies. Een uitstekende manier om een eerste contact te leggen én om een helder inkijkje te krijgen in de manier waarop Boogerd werkt.

'Als mensen moeite doen om er achter te komen hoe ze hun houding kunnen verbeteren, vind ik het leuk om ze daarin te kunnen stimuleren. Alleen al vanuit dat oogpunt ben ik van plan dat gratis werkplekadvies te blijven geven. Sowieso vind ik dat het aller-leukste aan dit werk: mensen helpen zelfredzaam te zijn.

Arboogerd

WAAROM ARBOOGERD

arboogerdmascotteWij geloven in mensen, dat alle mensen beter af zijn aan het werk. Net als ons symbool de roodoogmaki kikker het beste af is in zijn eigen omgeving. Onze kikker staat voor vitaliteit, energie en flexibiliteit. Mensen zijn van nature vitaal, flexibel en energiek.

Arboogerd gelooft dat mensen werken nodig heeft om te kunnen bijdragen aan de maatschappij en om eigen conditie te behouden. Wij denken dat mensen beter in hun vel zitten als ze blijven werken. Soms met een (tijdelijke) aanpassing aan werkplek, werkgedrag en functie.

Onze passie is werken, wij helpen jullie graag aan werken en blijven werken. Wij helpen graag om met een opbouwende kritische blik te kijken en te adviseren hoe werk en mens optimaal op elkaar kunnen worden afgestemd.

NETWERK

Arboogerd wordt regelmatig als onafhankelijk adviseur ingeschakeld. Verschillende arbodiensten zetten Monique Boogerd in om specialistische ergonomische vraagstukken en fysieke belastingsonderzoeken uit te voeren. 

Arboogerd wordt als vaste specialist fysieke belasting ingezet onder andere door:

OVER U, UW WERK EN UW MENSEN

Het gaat juist om u: om uw medewerkers of om uw eigen werk. Kunt u of uw personeel (tijdelijk) niet meer uw afgesproken werk uitvoeren? Of merkt u dat u of uw personeel belemmerd wordt in het werk? Dan wilt u uiteraard zo snel mogelijk een goede oplossing vinden om het werk te kunnen laten doorgaan.

Het kan moeilijk zijn om objectief er achter te komen als baas maar ook als medewerker wat de uitvoer van het werk nu precies belemmert. U heeft een objectief onderzoek nodig om te kunnen achterhalen hoe het werk weer optimaal kan worden opgepakt. U kunt met de juiste informatie en insteek samen weer goed en sterk aan de slag.

Nieuws

Onze opdrachtgevers

 • Eska Graphicboard - Gedegen onderzoek en praktisch advies +

  Read More
 • SHELL/ NAM - Goed kwalitatief werk +

  Read More
 • AKZO NOBEL en TEIJN TWARON - vult ons gezondheidsbeleid goed aan +

  Read More
 • 1

PUBLICATIES

INTERVIEWS

Er zijn een aantal interviews met Monique Boogerd van Arboogerd gepubliceerd.

 • Voor het accountantskantoor Hut & Co heeft arboogerd een aantal mooie opdrachten uitgevoerd. OP de website van Hut & Co is een interview geplaatst:

Lees meer op de website van Hut & Co: http://www.hutco.nl/website/hutco.nsf/cms/Nederlands-Cases-Arboogerd of lees hier het interview gehouden in september 2010 Het advies dat ik geef moet passen bij de cultuur van bedrijf

ARTIKELEN

Voor arbeidsveiligheid.net heeft Monique Boogerd een aantal artikelen geschreven:

 • Beroepsziekten aan het houding- en bewegingsapparaat de drie meest gemelde beroepsziekten aan het houding- en bewegingsapparaat zijn RSI van de schouder of bovenarm, chronische aspecifieke lage rugpijn en een tenniselleboog. Wanneer kan er worden gesproken van een beroepsziekte? En hoe ontwikkelt een klacht zich tot een beroepsziekte? Wat zijn de gevolgen van een beroepsziekte?

 • Optimaal presteren met een ergonomische werkplek Omdat niet-ergonomische werksituaties kunnen leiden tot verminderde productiviteit en een groter verzuim, is het belangrijk deze in een vroeg stadium te herkennen. Een inleiding in ergonomie met tips om signalen te herkennen.