Laatste human factors en ergonomie nieuws

Het inrichten en financieren van een thuiswerkplek kunnen een behoorlijke uitdaging zijn. Speciaal voor Arbeidsveiligheid van Kerckebosch heb ik een artikel geschreven en een tool gemaakt om op vlotte wijze tot een gedegen thuiswerkplek te komen. De tool: https://www.arbeidsveiligheid.net/tools/checklist-thuiswerken-zakelijk-financieel-goed-geregeld Het artikel : https://www.arbeidsveiligheid.net/veiligheidsartikelen/zo-richt-je-thuis-de-werkplek   Read More
Steeds meer mensen werken niet meer puur op kantoor. Thuis werken wordt steeds populairder. maar ook wordt er meer op andere plaatsen gewerkt. De arbowet heeft zich hierop aangepast. Werk je meer dan twee uur achtereen op een andere werkplek dan moet deze werkplek voldoende zijn ingericht om klachten te Read More
Eindelijk is de verbeterde checklist voor beeldschermwerk er. TNO biedt de nieuwe checklist aan om zo meer aan te sluiten bij het huidige gebruik op kantoor. Naast het inventariseren van de stoel, het beeldscherm en andere werkplek items op kantoor wordt er dieper in gegaan op de nieuwe risico's op Read More
Nachtarbeid kan nu veiliger door het gebruik van lichtbehandeling. Werken in de nachtelijke uren kan veiliger als werknemers een specifieke behandeling met licht krijgen. De Amerikaanse lucht- en ruimtevaartorganisatie NASA had de primeur met deze behandeling. Inmiddels wordt deze ook toegepast in de offshore. Wie tijdens de nacht werkt, ondervindt Read More
Misschien is het een open deur maar design heeft wel degelijk invloed op het gedrag, waaronder veilig gedrag van de mens. Het inrichten van de omgeving beïnvloed voor een belangrijk deel ons handelen. Niet alleen veilig gedrag, maar design heeft ook invloed op onze welzijn, gezondheid en productie van uw Read More
 • Checklist Thuiswerken zakelijk & financieel goed geregeld
 • Nieuw artikel thuiswerkplek inrichten
 • Verbeterde checklist voor kantoorwerk
 • Nachtarbeid nu veiliger met de Night fit methode
 • Design en veilig gedrag
zondag, 08 september 2013 08:16

Strenger optreden arbeidsinspectie in de schoonmaakbranche

Written by
Rate this item
(0 votes)

Bij controle van de arbeidsinspectie van 1.450 bedrijven in de schoonmaaksector bleek ruim 27% van hen zich niet aan de regels te houden.  De meeste overtredingen vinden plaats bij de kleinere schoonmaakbedrijven. Een bijzonder gegeven: de grotere bedrijven in de schoonmaaksector die lid zijn van de branchevereniging OSB doen het beduidend beter. In totaal is voor ruim 37 miljoen euro aan boetes, naheffingen en terugvorderingen opgelegd. Klik op de titel om dit hele artikel te lezen of klik op de read more knop onderaan. 

Dit staat in het eindrapport ‘schoonmaakinterventieteams’ van de Inspectie SZW.  De Inspectie heeft samen met de Belastingdienst,  UWV en gemeenten de afgelopen jaren  intensief gecontroleerd in de schoonmaaksector. De interventieteams hebben in totaal 632 inspecties verricht, waarbij 1.450 bedrijven zijn gecontroleerd. De controle spitste zich toe op de naleving van arbeidsmarkt-, belasting- en sociale zekerheidswetgeving. Het ging hierbij om 675 schoonmaakbedrijven en 775 opdrachtgevers/inleners die opdracht hadden gegeven tot schoonmaakwerkzaamheden.

De Inspectie constateert dat in de schoonmaakbranche vaak sprake is van aanneming en onderaanneming van werk. Hierdoor ontstaat een groter risico op het niet-naleven van de regels. Tijdens de inspecties is gebleken dat grote schoonmaakbedrijven de zaken over het algemeen wel op orde hebben.

Overtredingen worden vooral gemaakt bij kleinere en middelgrote schoonmaakbedrijven (tot 50 werknemers), startende ondernemers en door zzp’ers. Deze bedrijven zijn vooral actief in de schoonmaak van de fastfoodsector, van transportmiddelen, van hotels, in de bouw en als glazenwasbedrijven bij particulieren. De malafide bedrijven kenmerken zich door het hebben van geen of een gebrekkige administratie, het niet of weinig meewerken aan de onderzoeken en het opzetten van bepaalde constructies.

De belangrijkste overtredingen op een rij

Door de interventieteams zijn onder meer de volgende misstanden geconstateerd:

 • zwart/grijs werk,
 • uitkeringsfraude,
 • incomplete administratie,
 • belastingfraude,
 • illegale tewerkstelling,
 • onderbetaling,
 • identiteitsfraude,
 • arbeidsuitbuiting.

Tijdens de inspecties zijn 3.633 personen op de werkplek gecontroleerd.  324 personen waren illegaal tewerkgesteld. Bijna 43% van de illegaal tewerkgestelden kwam uit  Bulgarije en bijna 21% uit Roemenië. Van de 124 zzp’ers die werden aangetroffen zijn er 106 als schijn-zzp’er aangemerkt door de Inspectie en de Belastingdienst. In zo’n geval is er feitelijk geen sprake van ondernemerschap, maar van dienstbetrekking, waarvoor een tewerkstellingsvergunning noodzakelijk is.

Door het niet-naleven van wet- en regelgeving kunnen frauderende bedrijven goedkoper werken dan bedrijven die zich wel aan de wet houden. Concurrentievervalsing neemt hierdoor toe in de schoonmaaksector. Een sector waarbij de prijzen onder druk staan en de concurrentie groot is.

In overleg met de brancheorganisaties gaan de Inspectie SZW en de Belastingdienst kijken of er meer preventieve handhavinginstrumenten ingezet kunnen worden om het aantal overtredingen terug te dringen. Daarnaast zullen de interventieteams hun controle activiteiten dit jaar en komend jaar voortzetten.

bron: OBS schoonmaakbranche vereniging

Read 5461 times Last modified on maandag, 09 september 2013 15:49
Arboogerd

Arboogerd gelooft dat mensen werken nodig heeft om te kunnen bijdragen aan de maatschappij en om eigen conditie te behouden. Wij denken dat mensen beter in hun vel zitten als ze blijven werken. Soms met een (tijdelijke) aanpassing aan werkplek, werkgedrag en functie.

www.arboogerd.nl
Login to post comments

Nieuws