Laatste human factors en ergonomie nieuws

Slechts een derde van alle organisatie voldoen in 2018 aan de vier belangrije verplichtingen rond arbozorg. Dit blijkt uit het rapport Arbo in Bedrijf 2018 dat Inspectie SZW onlangs publiceerde. Dit is niet voldoende voor de overheid. de boete voor het niet voldoen aan de RI&E verplichting is daarom verhoogd Read More
Het inrichten en financieren van een thuiswerkplek kunnen een behoorlijke uitdaging zijn. Speciaal voor Arbeidsveiligheid van Kerckebosch heb ik een artikel geschreven en een tool gemaakt om op vlotte wijze tot een gedegen thuiswerkplek te komen. De tool: https://www.arbeidsveiligheid.net/tools/checklist-thuiswerken-zakelijk-financieel-goed-geregeld Het artikel : https://www.arbeidsveiligheid.net/veiligheidsartikelen/zo-richt-je-thuis-de-werkplek   Read More
Steeds meer mensen werken niet meer puur op kantoor. Thuis werken wordt steeds populairder. maar ook wordt er meer op andere plaatsen gewerkt. De arbowet heeft zich hierop aangepast. Werk je meer dan twee uur achtereen op een andere werkplek dan moet deze werkplek voldoende zijn ingericht om klachten te Read More
Eindelijk is de verbeterde checklist voor beeldschermwerk er. TNO biedt de nieuwe checklist aan om zo meer aan te sluiten bij het huidige gebruik op kantoor. Naast het inventariseren van de stoel, het beeldscherm en andere werkplek items op kantoor wordt er dieper in gegaan op de nieuwe risico's op Read More
Nachtarbeid kan nu veiliger door het gebruik van lichtbehandeling. Werken in de nachtelijke uren kan veiliger als werknemers een specifieke behandeling met licht krijgen. De Amerikaanse lucht- en ruimtevaartorganisatie NASA had de primeur met deze behandeling. Inmiddels wordt deze ook toegepast in de offshore. Wie tijdens de nacht werkt, ondervindt Read More
  • Inspectie verhoogd boete voor het niet voldoen aan de RI&E verplichting
  • Checklist Thuiswerken zakelijk & financieel goed geregeld
  • Nieuw artikel thuiswerkplek inrichten
  • Verbeterde checklist voor kantoorwerk
  • Nachtarbeid nu veiliger met de Night fit methode

Artikelen Arbo onderwerpen en tools

vrijdag, 25 oktober 2013 13:07

Inspectie SZW sanctie in autobranche: inspectie legt handel in hefbruggen stil

Written by
Rate this item
(0 votes)
Uit het rapport blijkt dat de Inspectie SZW heeft vorig jaar zeventien importeurs gedwongen de handel in onveilige hefbruggen te staken. Het gaat om apparatuur die garagebedrijven gebruiken om auto’s omhoog te brengen, zodat ze van onderaf reparaties kunnen uitvoeren. Momenteel controleert de Inspectie of de plannen daadwerkelijk zijn uitgevoerd.

Dit staat in het rapport ‘Toezicht op veilige arbeidsmiddelen’ van de Inspectie. Behalve hefbruggen doet de Inspectie hierin ook verslag van controles op gevaarlijke bowlingbanen, stalschermen en doekenreinigers.

Een deel van de importeurs bracht hefbruggen in de handel waar auto’s vanaf konden rollen. Een beveiliging daartegen ontbrak. Werknemers in garages lopen hierdoor risico’s. Ook liepen ze kans op beknelling van hun voeten als de brug tot zijn laagste stand daalt.

De Inspectie was in totaal bij 31 importeurs langsgegaan. In Nederland zijn zo’n 60.000 hefbruggen in gebruik.

Bowlingbanen 
De Inspectie controleerde vorig jaar ook de veiligheid van werknemers bij ruim tachtig bowlingbanen.  Bij 80 procent van die banen bleken de installaties voor het oppakken van de kegels onveilig. Werknemers liepen risico’s op beknelling en verplettering.

Behalve het oppakken van kegels zorgt de apparatuur op bowlingbanen ook voor het automatisch terugsturen van de ballen. Kort geleden raakte een werknemer zwaar gewond na beknelling in zo’n machine. Onder druk van de Inspectie hebben de bezochte bowlingbanen plannen gemaakt om de risico’s voor hun werknemers weg te nemen.

De Inspectie controleert momenteel bij 70 banen of die plannen zijn uitgevoerd. Ook gaat ze langs bij bowlingbanen die vorig jaar niet gecontroleerd zijn. De inspecties gaan door tot na de zomer.

Stalschermen 
Stalschermen zijn rolgordijnen aan de buitenkant van een stal zonder muren. De Inspectie heeft fabrikanten van stalschermen gecontroleerd na  twee dodelijke ongevallen in korte tijd. Twee kinderen zijn bij die ongevallen gestikt; ze waren bekneld geraakt in de schermen, die zich automatisch oprollen.  Bij een derde ongeval brak een kind beide polsen.

De Inspectie controleerde bij zeventien fabrikanten en importeurs. Zestien van hen leverden onveilige stalgordijnen. Zij kregen van de Inspectie het bevel te stoppen met leveren en onveilige schermen aan te passen die al bij boeren in gebruik waren. Op dit moment controleert de Inspectie bij importeurs en fabrikanten of de stalschermen inmiddels veilig zijn.

Doekenreinigers 
Drie ernstige ongevallen zijn vorig jaar gebeurd met doekenreinigers. Deze machines maken doeken schoon die in tuinbouwkassen op de grond plantenresten hebben opgevangen.  De Inspectie bekeek alle dertien machines die in gebruik waren. Twaalf daarvan heeft ze uit bedrijf genomen.

Markttoezicht 
Het markttoezicht van de Inspectie gebeurt meteen aan de bron: bij fabrikanten en importeurs die apparatuur in de handel brengen. Zij moeten zorgen dat afnemers gebruik kunnen maken van veilige machines. Wel moeten bedrijven die de apparatuur kopen volgens de Inspectie alert zijn: zit er een sticker met CE-markering op als teken dat de fabrikant heeft voldaan aan zijn verplichtingen? Ook moet er een verklaring van de fabrikant bij zitten dat de machine veilig is. Verder is een Nederlandse gebruiksaanwijzing verplicht.

bron: arboportaal.nl

Read 15206 times Last modified on vrijdag, 25 oktober 2013 13:25
Arboogerd

Arboogerd gelooft dat mensen werken nodig heeft om te kunnen bijdragen aan de maatschappij en om eigen conditie te behouden. Wij denken dat mensen beter in hun vel zitten als ze blijven werken. Soms met een (tijdelijke) aanpassing aan werkplek, werkgedrag en functie.

www.arboogerd.nl
Login to post comments

Nieuws