Laatste human factors en ergonomie nieuws

Het inrichten en financieren van een thuiswerkplek kunnen een behoorlijke uitdaging zijn. Speciaal voor Arbeidsveiligheid van Kerckebosch heb ik een artikel geschreven en een tool gemaakt om op vlotte wijze tot een gedegen thuiswerkplek te komen. De tool: https://www.arbeidsveiligheid.net/tools/checklist-thuiswerken-zakelijk-financieel-goed-geregeld Het artikel : https://www.arbeidsveiligheid.net/veiligheidsartikelen/zo-richt-je-thuis-de-werkplek   Read More
Steeds meer mensen werken niet meer puur op kantoor. Thuis werken wordt steeds populairder. maar ook wordt er meer op andere plaatsen gewerkt. De arbowet heeft zich hierop aangepast. Werk je meer dan twee uur achtereen op een andere werkplek dan moet deze werkplek voldoende zijn ingericht om klachten te Read More
Eindelijk is de verbeterde checklist voor beeldschermwerk er. TNO biedt de nieuwe checklist aan om zo meer aan te sluiten bij het huidige gebruik op kantoor. Naast het inventariseren van de stoel, het beeldscherm en andere werkplek items op kantoor wordt er dieper in gegaan op de nieuwe risico's op Read More
Nachtarbeid kan nu veiliger door het gebruik van lichtbehandeling. Werken in de nachtelijke uren kan veiliger als werknemers een specifieke behandeling met licht krijgen. De Amerikaanse lucht- en ruimtevaartorganisatie NASA had de primeur met deze behandeling. Inmiddels wordt deze ook toegepast in de offshore. Wie tijdens de nacht werkt, ondervindt Read More
Misschien is het een open deur maar design heeft wel degelijk invloed op het gedrag, waaronder veilig gedrag van de mens. Het inrichten van de omgeving beïnvloed voor een belangrijk deel ons handelen. Niet alleen veilig gedrag, maar design heeft ook invloed op onze welzijn, gezondheid en productie van uw Read More
  • Checklist Thuiswerken zakelijk & financieel goed geregeld
  • Nieuw artikel thuiswerkplek inrichten
  • Verbeterde checklist voor kantoorwerk
  • Nachtarbeid nu veiliger met de Night fit methode
  • Design en veilig gedrag

Artikelen Arbo onderwerpen en tools

zondag, 06 oktober 2013 00:00

Rommelig bureau niet altijd fout: het maakt mensen creatiever

Written by
Rate this item
(0 votes)
Een rommelig en onopgeruimd bureau staat dan wel niet zo netjes, het maakt werknemers wel productiever en creatiever. Dit beweren Amerikaanse wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Wat willen we van onze medewerkers. Dat is natuurlijk een belangrijke vraag. Want wat heeft de medewerker dan nodig om aan die volwachtingen te kunnen voldoen. Zo blijkt uit het onderzoek dat de creativiteit niet gestimuleerd wordt door een opgeruimd bureau maar juist met een rommelig bureau. 

Meer plichtsbesef en betere eetgewoontes bij opgeruimd bureau
‘Het bedenken van creatieve ideeën gaat beter aan een rommelig bureau’, concluderen onderzoeker Kathleen Vohs en haar collega’s van de Universiteit van Minnesota. ‘Als mensen hun creativiteit de vrije loop laten in een rommelige werkruimte, komen ze tot meer bruikbare ideeën dan wanneer ze aan een opgeruimd bureau werken. Hier staat tegenover dat een geordende werkplek leidt tot betere eetgewoontes, meer plichtsbesef en gulheid, schrijven de onderzoekers.

Reep chocola of appel?
Bij het onderzoek lieten de wetenschappers twee groepen proefpersonen vragenlijsten invullen op een schone werkplek en aan een rommelig bureau. Na afloop kregen alle deelnemers de mogelijkheid om geld te doneren aan een goed doel en mochten ze een appel of een reep chocola kiezen van een bord met snacks.

Mensen die een vragenlijst hadden ingevuld achter een schoon bureau bleken eerder geneigd om geld te doneren dan proefpersonen die op een rommelige werkplek hadden gezeten. Ook kozen proefpersonen uit een opgeruimde omgeving vaker voor een gezond tussendoortje.

Oplossingenexperiment; de pingpongbal
Bij een vervolgexperiment testten de wetenschappers of een rommelige werkomgeving ook invloed had op de creativiteit. De proefpersonen kregen nu de opdracht om zo veel mogelijk manieren te bedenken waarop een pingpongbal kan worden gebruikt. Hun ingevingen werden daarna door een onpartijdige groep mensen beoordeeld. De ideeën van de proefpersonen die aan een rommelig bureau hadden gewerkt, werden kwalitatief beter bevonden dan de ideeën die waren bedacht in een opgeruimde omgeving.

Conventioneler gedrag bij geordende werkplek
Volgens de wetenschappers kan een werkplek dan ook van grote invloed zijn op het gedrag van werknemers. ‘Een rommelige omgeving kan leiden tot iets waar veel bedrijven en industrieën naar op zoek zijn: creativiteit’, aldus hoofdonderzoeker Kathleen Vohs op nieuwssite ScienceDaily. ‘Ongeordende werkplekken lijken mensen te inspireren om zich los te maken van tradities, en dat levert vaak nieuwe inzichten op. Geordende omgevingen moedigen daarentegen conventionaliteit aan, mensen spelen in zo’n omgeving eerder op safe.’

Ook Nederlands onderzoek
Ook Nederlands onderzoek wijst uit dat je efficiënter werkt aan een rommelig bureau. Rommel zorgt er namelijk voor dat je beter nadenkt, waardoor je productiever te werkt gaat. Veel bazen houden vast aan het idee dat een georganiseerd bureau gelijk staat aan een georganiseerde geest.

Volgens de onderzoekers Jia Liu en Debra Trampa van de Universiteit Groningen en Dirk Smeesters van de Erasmus Universiteit kun je je veel beter op je taken focussen als er veel visuele en mentale rommel om je heen te vinden is. Door de chaos probeer je een snelle en creatieve oplossing te vinden voor een ‘probleem’, waardoor de resultaten uiteindelijk vooruit gaan.

Gestructureerde rommel
De publicatie ‘A perfect mess’ van de Amerikaanse auteurs Eric Abrahamson en David H. Freedman belicht de verborgen voordelen van wanorde en rommel. Zei stellen: ‘Chaos betekent niet noodzakelijk het ontbreken van orde. Een rommelig bureau houdt rekening met prioriteiten.’

‘Over het algemeen ligt op een rommelig bureau het belangrijkste en dringendste werk vooraan of bovenop de hoop, terwijl de minder belangrijke zaken naar de onderkant of achterzijde verdwijnen. In de verschillende stapeltjes op een rommelig bureau zit vaak een verrassend gesofisticeerd dynamisch archiefsysteem verscholen dat vaak veel efficiënter en toegankelijker is dan een archiefkast.’

Albert Einstein
Nobelprijswinnaar Albert Einstein stelde zichzelf ooit de vraag : ‘Als een rommelig bureau staat voor een rommelige geest, waar staat een leeg bureau dan voor?’ Wie het weet, mag het zeggen.

Bronnen

* Kathleen D. Vohs, Joseph P. Redden & Ryan Rahinel (2013).Physical order produces healthy choices, generosity, and conventionality, whereas disorder produces creativity. Psychological Science.

* Eric Abrahamson & David H. Freedman. A perfect mess : the hidden benefits of disorder : how crammed closets, cluttered offices, and on-the-fly planning make the world a better place.

* ergonoom.nl

Read 48217 times Last modified on zaterdag, 05 oktober 2013 10:43
Monique Boogerd

Ik ondersteun bedrijven die zich inzetten voor goede arbeidsomstandheden, goed verzuimbeleid en goed werkgedrag. Mijn focus ligt op het gebied van ergonomie, werkgedrag en fysieke gesteldheid. Mijn kernwoorden zijn praktisch, professioneel en creatief.

www.mijnlijfmijnwerkplek.nl
Login to post comments

Nieuws